Hvorfor får man isninger i tænderne?

Vi har næsten alle prøvet det. De skarpe, jagende smerter helt nede i tandroden, der kommer helt uventet, når man sætter tænderne i noget sødt, surt, varmt eller kold. Isninger i tænderne er et udbredt fænomen, der for de fleste mennesker heldigvis kun forekommer en gang i mellem og altså ikke er en konstant lidelse. Der er dog mange, der lider unødvendigt og søger behandling herfor.

Hvad er isningerne i tænderne – og hvorfor?

Isningerne i tænderne skyldes ofte, at de inderste og meget følsomme nerver i tanden blotlægges. Disse nerver beskyttes af dentinen, hvorfra der løber tusindvis af små dentilkanaler, der fører direkte ind til nerverne. Hvis disse små dentilkanaler er blottede og pludselig udsættes for kulde, varme, surt eller sødt, stimuleres nerverne inde i tanden. Det er denne stimulans, der giver den isnende og jagende smerte dybt inde i tanden.

Blottede dentilkanaler – isninger i tænderne – kan være forårsaget af et væld af forskellige årsager, blandt andet:

  • At tandkødet har trukket sig tilbage. Dette kan enten ske på grund af alder, forkert tandbørstning eller tandkødsbetændelse.
  • En nedbrudt og tynd emalje som følge af indtag af en stor mængde syreholdige drikke.
  • Børstning med en yderst slibende tandpasta.
  • Et hul, eller hvis der er slået en flig af tanden.

Hvad end der er årsag til netop dine isninger i tænderne, er det yderst vigtigt at få undersøgt. Hvis du døjer med tilbagevendende isninger i tænderne, er det altså en god idé at søge vejledning hos din tandlæge, så den rette årsag kan kortlægges. Mangel på behandling vil blot forværre problemet, så hurtig diagnosticering af problemer og igangsættelse af et behandlingsforløb er essentielt.

Hos Ibfelt+ Tandklinik står vi altid klar til at hjælpe med at finde årsagerne til netop dine smerter og udarbejde et effektivt behandlingsforløb, der kan lindre dine smerter. Du er velkommen til at kontakte klinikken  for yderligere information og tidsbestilling.

INFORMATION

Ibfelt+ Tandklinik Gentofte
Baunegårdsvej 1
2820 Gentofte

Telefon: 3965 2104
Email: info@ibfeltplus.dk

Åbningstider

Mandag 9.00 - 17.00
Tirsdag 8.00 - 15.45
Onsdag 8.00 - 15.30
Torsdag 9.00 - 17.00
Fredag Efter aftale

Find os

Følg os