Caries

Caries eller huller i tænderne er den tandsygdom man bedst kender, og opstår når bakteriebelægningerne på tænderne omdanner sukker fra føden til syre, og efterfølgende nedbryder tandsubstansen.

De helt små cariesangreb kan man have svært ved selv at føle. Det er specielt vanskeligt at opdage caries på tændernes sideflader. Disse huller opdages ved en grundig undersøgelse, hvor der blandt andet er brug for regelmæssige røntgenoptagelser.

Forløbet i et cariesangreb:

En tand består yderst af emalje, som er meget højt mineraliseret. Når et cariesangreb er trængt gennem emaljen og nået ind til det underliggende tandben (dentinen), øges opløsningshastigheden, fordi dentinen ikke indeholder så meget mineral som emaljen. Hvis opløsningen fortsætter, kan cariesangrebet nå helt ind til nerven i tanden. Det giver ofte smerter, og tanden må rodbehandles.

Hos børn og voksne udvikles caries primært på tyggeflader og tandflader, der støder op mod hinanden. Caries på tandroden ses oftere hos ældre mennesker, hvor tandkødet har trukket sig lidt tilbage, så roden blottes. Caries udvikles også tit i spalter mellem tand og fyldninger fra tidligere huller.

Hvordan stopper man caries i at udvikle sig:

Vi kan fluorbehandle overfladiske huller på klinikken.

Udvikler cariesangrebet sig alligevel derefter, eller er det allerede nået et stykke ind i tandbenet, vil man være nødt til at bore og fjerne det syge tandvæv. Hullet fyldes med et tandfarvet plastmateriale.

INFORMATION

Ibfelt+ Tandklinik Gentofte
Baunegårdsvej 1
2820 Gentofte

Telefon: 3965 2104
Email: info@ibfeltplus.dk

Åbningstider

Mandag 9.00 - 17.00
Tirsdag 8.00 - 15.45
Onsdag 8.00 - 15.30
Torsdag 9.00 - 17.00
Fredag Efter aftale

Find os

Følg os